Worteltjestaart dit weekend! Bak je mee?

Behalve koken kun je nu ook gaan bakken!

Iedere donderdag plaatsen wij een nieuw recept!

Meneer Ten Dam en meneer Van Santen geven bakhulp! Zij zijn elke werkdag tussen 10.00 uur en 10.30 uur beschikbaar. Voor al je bakvragen en -problemen kun je bij hem terecht! Je kunt hem mailen of via Microsoft Teams benaderen: c.tendam@gentiaancollege.nl en m.vansanten@gentiaancollege.nl.

En wat kunnen wij genieten van de foto's van leerlingen die thuis druk bezig zijn. Deze foto's zullen wij zo nu en dan, in overleg, met jullie delen. 

Ga vooral zo door!!

Mascarponemangotaartje

Uitkomst 1 stuk

Ingrediënten

Harde wener:

Boter                                100 gram
Basterdsuiker                     50 gram
Eieren                                25 gram
Bloem (gezeefd)               150 gram

Vulling 1:

Kokos                                 10 gram
Amandelspijs                      40 gram

Vulling 2:

Mango                                 2 stuks

Vulling 3:

Ei                                     65 gram
Maïzena                            10 gram
Mascarpone                    110 gram
Basterdsuiker (wit)            15 gram
Eidooier                             10 gram
Kookroom                          45 gram                   

Materialen:

1 Weegschaal
1 Litermaat
   Afweegbakken
   Beslagkom
1 Krabber 
  Koksmes
  Officemesje
1 Snijplank (algemeen)
1 Bakplaat
1 Garde
1 Ronde vorm 20cm (vierkant mag natuurlijk ook)
1 Oven op 200ograden Celsius

Werkwijze:

Stap 1          Was de handen.
Stap 2          Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af voor de harde wener.
Stap 3          Maak de boter soepel met één hand.
Stap 4          Meng nu de suiker met de ei met de “vieze” ene hand .
Stap 5          Meng nu de suikergroep en de boter samen.
Stap 6          Daarna de bloem erbij doen en kruimelend tot een mooi deeg maken.
Stap 7          Leg het deeg even in de koelkast als deze te slap is om goed uit te rollen.
Stap 8 Meng de spijs met de kokos
Stap 9          Schil de mango en snijd deze daarna in mooie lange plakken doormidden.
Stap 10                   Meng de droge ingrediënten van vulling 3 droog door elkaar.
Stap 11        Voeg de mascarpone toe en meng het tot een klontvrij mengsel.
Stap 12        Voeg nu de rest (natte ingrediënten) van de vulling toe en klop het tot een glad mengsel.
Stap 13        Haal het harde wener deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 2½mm.
Stap 14         Fonceer (bekleed) de bakvorm met het harde wener deeg.
Stap 15         Prik een paar gaatjes in de bodem met je mes of een vork.
Stap 16        Kruimel of rol de spijs kokos en verdeel over de bodem.                 

Stap 17        Nu de mango er bovenop.
Stap 18        Klop de vulling 3 nogmaals goed door en giet over de mango.
Stap 19        Bak in een voorverwarmde oven 200ograden Celsius af.
Stap 20        Dit in ongeveer 40 minuten, de bovenkant is mooi bruin en stevig.
Stap 21        Geleer de taart na afkoelen mooi af.

Monchou taart

You tube:  https://www.youtube.com/watch?v=_CprV1-iNdQ

 

Recept:

Monchou                     200 g

Slagroom                    250 g

Witte basterdsuiker      100 g

Vanillesuiker                1 theelepel

Klopfix                        1 zakje ( is niet noodzakelijk)

Biscuit of Bastogne      200 g

Roomboter                  75 g

Vlaaivulling kersen       1 blik

( verse aardbeien of verse blauwe bessen als vulling is ook heerlijk)

 

Werkwijze:

  • Verkruimel de biscuit of Bastogne koeken met een keukenmachine of in een kom met je handen. Laat de verkruimelde koeken in de kom zitten.
  • Smelt de roomboter in een steelpan (mag niet bruin worden) en giet dit op de kruimels, meng de roomboter nu met de spatel door de koekkruimels heen.
  • Leg op de bodem van de springvorm (ca 24cm) een stukje bakpapier en strooi hier de koekkruimels egaal overheen, druk het geheel iets aan en laat het stevig worden in de koelkast ca 10 minuten.
  • Giet de slagroom in een beslagkom met de vanille suiker en e.v.t de klopfix. Klop de slagroom op tot kwark dikte en zet het in de koelkast.
  • Leg de monchou in een kom en spatel iets door, voeg dan de wittebasterdsuiker toe en meng het geheel met de spatel nog even door tot het goed door elkaar zit.
  • Haal de slagroom uit de koelkast en spatel dit door het monchou mengsel.
  • Haal de springvorm met de kruimels uit de koelkast en giet boven op de kruimels mooi egaal de monchou slagroom vulling.
  • Strijk dit mooi glad aan de bovenkant en zet de springvorm weer in de koelkast voor ca 10 minuten.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel hier de vlaaivulling of vers fruit mooi egaal overheen.
  • Dek de taart af met plastic en laat het in ca 4 uur stevig worden.
  • Eet smakelijk!
Een leerling druk aan het werk.

Een leerling druk aan het werk.

Wat zijn we trots op hen die zich thuis zo blijven inzetten.

Wat zijn we trots op hen die zich thuis zo blijven inzetten.

Goed gedaan!

Goed gedaan!

Soezenbeslag 

Opdracht: kijk eerst het youtube filmje van allerhande. 

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=d9QqUOcgzoo  

Receptuur:

Aanwijzingen: 

Oventemperatuur 200C° 

* Margarine 50 g  

* Melk 0,1 l = 100g 

* Bloem 50 g 

* Eieren 2 stuks 

Werkwijze: 

  • Water en of melk met de boter aan de kook brengen.
  • Hierdoor snel de bloem roeren en vervolgens dit mengsel even op het vuur doorverhitten.
  • Pan van het vuur halen en in ongeveer 4 gedeeltes de eieren er doorheen roeren, totdat het mengsel mooi glad is.
  • Soezen opspuiten op een licht ingevette bakplaat of op bakpapier.

De soezen bakken in een oven van 180°C ongeveer 20 minuten zodat ook de scheuring gekleurd is. 

De slagroom (250 g room met 30 g suiker) Griekse kwark dikte opkloppen met een garde. 

Soezen met een kartelmes doorsnijden zodat je een boven en onderkant hebt. 

Goed vullen met de slagroom dit kan met een lepel of een spuitzak. 

Bovenkapje erop leggen en bestuiven met poedersuiker 

Chocolate chip cookies

Ingredienten:

Boter op kamertemperatuur 80 g
Bruine basterdsuiker 80 g
Kristalsuiker 27 g
Vanille extract 1 theelepel
Ei ½
Bloem 120 g (of zelfrijzend bakmeel dan is er geen bakpoeder nodig)
Bakpoeder 1 theelepel
Chocolade puur grof gehakt 125 g
Zeezout vlokken of fleur de sel ½ theelepel.


Bereidingswijze:

1: Verwarm de oven voor op 180 C.

2: Doe de boter samen met beide suikers en het vanille extract in een mengkom en klop met een spatel tot de boter luchtig wordt.

3: Voeg je ei toe en klop dit 2 minuten stevig door.

4: Zeef de bloem en bakpoeder en meng dit kort door de boter / suiker massa.

5: Spatel er tot slot voorzichtig de chocolade en zeezout vlokken doorheen.

6: Maak met behulp van 2 eetlepels of met je handen 6 bergjes deeg op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte.

7: Bak de cookies in ca 12 a 14 minuten gaar.