Skills Talents

Op 12 februari hebben drie leerlingen van het Gentiaan College meegedaan met de wedstrijd Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) 2019-2020 tijdens de provinciale kampioenschappen van Skills Talents.

Michelle, Leroy en Kevin zijn geselecteerd tijdens de voorronde op eigen school. Een vierde leerling, Nick, ging ook mee op het reservebankje. Leerlingen strijden in teams van drie en het beste team kwalificeert zich voor de provinciale kampioenschappen. Dit jaar waren de kampioenschappen voor de provincie Gelderland op ROC Aventus te Apeldoorn. Het Gentiaan College deed mee met het profiel Horeca Bakkerij en Recreatie. Er deden in totaal acht profielen (vakrichtingen) mee. Om 15.00 uur begon de wedstrijd en het duurde tot 17.15 uur. De winnaars gaan naar de landelijke finale in Leeuwarden. Ons team heeft het goed gedaan, maar helaas niet gewonnen.

Waarom deelnemen?

Naast de opgedane ervaring zijn de opbrengsten van deelname aan een vakwedstrijd:

- Vaktrots
- Zelfvertrouwen
- Samenwerken
- Examenvoorbereiding
- Talent ontdekken
- Excelleren
- 21st Century Skills
- Aansluiting nieuwe VMBO
- Stimuleert ouderbetrokkenheid

De opdracht die Michelle, Leroy en Kevin hebben uitgevoerd is te vergelijken met opdrachten die vierdejaars vmbo moeten uitvoeren tijdens het centraal examen. Dat is een extra reden om ontzettend trots te zijn op onze leerlingen.

De opdracht hield in dat ze een tafel voor twee personen moesten indekken en twee gerechten produceren en serveren, namelijk kipshoarma met salade van couscous, platbrood en aioli. Daarnaast moesten ze een fietsroute voor een groep mensen tekenen en organiseren, inclusief tijdspad en kostenberekening en een baliegesprek voeren over de fietsroute. In totaal deden er vijf teams mee aan de provinciale kampioenschap voor het HBR-profiel.

Het team heeft een knappe prestatie geleverd. Ze waren fantastisch bezig en het viel de examinatoren van de organisatie ook op hoe goed ze samenwerkten. Dat werd bij de prijsuitreiking benadrukt. Michelle, Leroy en Kevin zijn na de wedstrijd door de examinatoren van Aventus uitgenodigd om binnenkort daar te komen lunchen.

Getekend: afdeling HBR van het Gentiaan College.